Spaceholder

At holde rummet for at noget nyt kan vise sig – at være en “spaceholder”. Det er det alle gode proceskonsulenter gør, ligeledes mange projektledere og endda linjeledere – i hvert fald de mere bevidste af os. Vi får også tit hjælp af gode metoder og processer, som eksempelvis “Open Space” eller “Teori U”.

Jeg har tænkt meget over, hvilke egenskaber et menneske har brug for, for at kunne “holde rummet” og være en “spaceholder”. Fordi én ting er at være et “naturtalent” til at sanse ind og holde rummet, både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt – noget andet er at være bevidst om, hvad der foregår. For når vi er bevidste, så kan vi lære fra os, og øve os bevidst. Og dermed brede spaceholder-kompetencerne længere ud. Og også øge bevidstheden om nødvendigheden af, at de findes.

Og det mener jeg verden har brug for! Komplicerede problemer kræver samarbejde mellem mange forskelligartede kompetencer. Og det kræver igen nogen til at holde rummet og binde det hele sammen. Derfor har jeg dedikeret en hel hjemmeside kun til dette emne. Jeg har besluttet mig for at skrive den på engelsk, idet min korrespondance med folk om fremtidens organisationer og globale udfordringer som oftest foregår globalt og på engelsk 🙂 Læs mere på Spaceholder.dk.